Как да изградим и как да поддържаме уеб сайт

1. Уеб сайт -- откъде да започна?

Много хора се чувстват объркани при подхода си към Интернет. В същност, нещата не са никак сложни, но за да бъде успешен Вашия сайт е нужно да си отговорите на няколко съществени въпроса, дори още преди да се обадите на някоя фирма, която ще го изготви.

Защо?

Преди всичко е нужно да изясните за себе си какви цели ще преследвате с този сайт. Дали ще искате да постигнете високотехнологичен имидж на вашата фирма, ще желаете да информирате потенциалните си клиенти или ще предоставяте следпродажбена поддръжка на съществуващите си клиенти? Коя ще е основната ви цел: Корпоративен имидж? Маркетинг? Реклама? Продажби? Проучвания? Вашият уеб сайт ще изпълнява всички тези функции. Една от тях обаче трябва да е водеща.

За кого?

Следващият етап е дефинирането на групата от хора, към които ще бъде насочен сайта. Очевидно, построяването на уеб сайт посещаван от тинейджъри ще изисква различни похвати от сайт, предназначен за предприемачи и бизнесмени.

Какво да включва?

Посетителят на вашия сайт не се интересува от вас и вашата фирма. Той иска да реши някакъв свой проблем. Помогнете му! Ето някои от най-честите въпроси, които вашият посетител ще си задава, влизайки във вашия сайт. Постарайте се да му отговорите:

 • Какво предлага вашата фирма и на какви цени?

 • С какво се различават вашите стоки (услуги) от тези на другите?

 • Имам въпрос към вас, как най-бързо и лесно да го задам?

 • Къде и как мога да закупя (поръчам) тези стоки (услуги)?

 • Какво ново предлагате?

 • Купих си ваш продукт, но имам проблем с него. Какво да направя?

 • Защо да предпочета точно вас?

 • Защо да си купя точно този, а не онзи продукт?

2. Съдържанието на Вашия уеб сайт

Първото правило, с което се среща всеки начинаещ в Интернет е правилото "Content is King". Казано на български -- "Съдържанието е Кралят!". Така че никога не забравяйте: каквито и дизайнери да наемете, в крайна сметка ключова роля за вашия успех или неуспех в Мрежата ще играе съдържанието, с други думи -- текстовете, които самите вие ще трябва да подготвите за вашия сайт.

Причините за това са две и те са съвсем прости:

Интернет е информационна среда и "горивото", което движи тази среда е информацията. Оформлението на сайта и илюстрациите в него могат да повишат или намалят ефекта от заобикалящата ги информация. Решаваща за крайния успех или неуспех на вашия сайт обаче е самата информация -- нейното качество, количество и характер.

Търсещите машини -- тези, на които във всички случаи ще разчитате за да бъде посещаван вашият сайт, "разбират" само текстове. Те не могат да намират сайтовете по снимки или илюстрации, нито да индексират сайтове, изградени с Flash технологии.

Съществуват четири прости, но доказани в практиката съвета, които ще ви помогнат при подготовката на информацията за вашия сайт. Ако ги следвате, шансовете вашия уеб сайт да стане успешен ще се увеличат многократно.

 • Предложете същностна информация, която ви отличава

 • Предложете цялата информация, но не на първата страница (с линкове)

 • Предложете допълнителна полезна информация (с линкове)

3. Десетте Божи Заповеди за успешен сайт

 

 • Дефинирайте ясно целта
  Преди дори и да помислите как да изглежда и какво да съдържа вашия сайт, изяснете какви цели той ще преследва. На тези цели подчинете всичките си последващи мисли и действия: подбор на дизайн, цветова схема, навигация, съдържание, илюстрации…

 • Изграждайте сайта мислейки за посетителя
  Всеки посетител влиза във вашия сайт с една единствена мисъл: "Какво ЗА МЕН ще намеря в този сайт". Не занимавайте хората със себе си или фирмата си, а се опитайте да решите проблема, който ги е довел във вашия сайт.

 • Изграждайте бързи страници
  Стар, но неотменен закон! Нарушителите се наказват "с всичката строгост" на Интернет -- сайтовете им просто не вършат работа. Не карайте посетителите си да чакат дълго вашият сайт "да се зареди". Те няма да го дочакат!

 • Изграждайте интуитивна и проста навигация
  Интерактивността е едно от най-големите преимущества на Интернет. Злоупотребата с нея обаче може да я превърне в сериозен проблем. Нужно е посетителят само с един поглед да разбере как да се движи във вашия сайт. Сложните, объркващи сайтове, както и тези с "оригинална" или "своеобразна" навигация, са мъртви сайтове. Всякакви опити да карате вашите посетители "да привикват" към вашия "необичаен" сайт могат да ви доведат единствено до провал.

 • Ползвайте разбираем език

Не си мислете, че всички са длъжни да познават детайлите на вашия бизнес и да разбират професионалния ви жаргон. Пишете достъпни текстове и не се страхувайте че ще звучите "непрофесионално". Можете да си позволите изключение само ако сайтът ви е предназначен единствено за професионалисти във вашия бранш.

 • Поднасяйте информацията разумно
  Практически неограничените възможности за предоставяне на всякакъв вид информация в Интернет може да се превърне в сериозен проблем. Ако произвеждате голям набор от продукти или услуги, отделете специално внимание на организирането и структурирането им в логични и разбираеми категории. Простото изреждане или показване по-скоро ще отблъсне клиентите ви.

 • Потърсете своята (тясна) ниша
  Интернет е толкова голям, че никой не е в състояние да бъде всичко за всички. Специализирайте се във възможно най-тясна ниша. Ако примерно продавате детски играчки, много по-добре е да сте №1 от продавачите на бели плюшени мечета в София, отколкото № 8 365 242 от всички продавачи на играчки по света.

 • Отделяйте средства за поддръжка
  Най-голямата сила на Интернет е в бързината и лекотата при поддържане на постоянно актуална информация. Ако дори за миг си позволите "лукса" сайтът ви да не е актуален, ще загубите най-силния си коз в Интернет. И още нещо: запомнете, че актуализирането на вашия сайт не е по силите на вашата секретарка или на "момчето, което поправя компютрите" във фирмата. Поверете това на професионалист.

 • В Интернет като в Интернет…
  Интернет е нова медиа. И като всяка медиа, тя има свои специфични закони. Както е невъзможно да се прави телевизия с методите на радиото, така и не може да се прави сайт в Интернет с методите, да речем, на печата.
  Да се направи сайт не е трудно. За успешен сайт обаче, се изискват много опит и знания. Не си губете времето в откриване на топлата вода! Поверете изграждането на вашия сайт на професионалисти -- това ще ви излезе по-евтино и ще ви спести много време и разочарования.

 • Промоция, промоция…
  Не очаквайте посетителите да открият сайта ви по щастлива случайност. Използвайте сайта си целенасочено и не пропускайте случай да напомняте за него във всички ваши форми на комуникация. Вашият WWW адрес трябва да фигурира на всяка визитка, всяка фирмена бланка, всеки фирмен плик и въобще, адресът на вашия сайт трябва да стане част от фирмената ви идентификация.

4. Какво е домейн и как се регистрира?

Думата домейн (domain) идва от английски и означава "област". "Областите" са просто виртуални части от Интернет пространството, обединено от едно общо име -- името на домейна, или "областта".

Дотук с езиковите разяснения, защото няма как да минем и без малко технически подробности:

Всеки сайт в Интернет има свой адрес, наричан IP (Ай-Пи) адрес. Това е в същност адресът на компютъра, в който е инсталиран въпросният сайт. Този адрес представлява поредица от числа, подобно на телефонен номер (например 213.130.85.5). Ако не съществуваше системата за имената на домейни, всеки сайт щеше да се намира единствено посредством този свой "телефонен номер".

Тук на помощ идва системата за имената на домейни. Посредством нея, нормални и значещи нещо имена се свързват със съответните IP адреси и така сайтовете се намират (и се запомнят) по-лесно. Например, за вас е много по-лесно да запомните името на Google.com, отколкото неговият адрес, който примерно би бил нещо от типа 64.58.79.230.

В Интернет съществуват т.нар. фирми регистратори (registrars), които притежават права за регистриране имена на домейни и посредством система от т.н. сървъри за имена на домейни (domain name servers -- DNS), насочват всяко име на домейн към съответстващия му IP адрес, тоест към мястото, където се намира търсения сайт.

За да притежавате свое име на домейн, нужни са две неща:

 • Името, което желаете, да е свободно.

 • Да изберете ваш регистратор и чрез него да регистрирате и заплатите вашето име на домейн.

Минималният срок за регистрация на домейн е една година, но можете да си "закупите" регистрация и за повече години, обикновено до 10.

5. Какво е хостинг и как да си наемем?

За да бъде вашият сайт достъпен в Интернет 24 часа в денонощието и 365 дни в годината, нужно е той да бъде инсталиран в специален компютър, който да е непрекъснато включен и свързан с Интернет, така че всеки Интернет потребител по света по всяко време да може да получи достъп до вашия сайт.

Освен това, в този компютър трябва да бъде инсталиран определен набор от програми, които да "обслужват" сайта. Този компютър се нарича уеб сървър или Интернет сървър.

Както по света, така и у нас, има фирми чиято дейност е свързана именно с инсталирането и поддържането на такъв вид компютри (сървъри), и които предоставят услугата по отдаването под наем на част от тези компютри за инсталиране сайтовете на клиенти. Именно тази услуга се нарича хостинг (от английски: hosting -- подслоняване).

Както сървърите обаче, така и програмите инсталирани в тях, биват различни. Както всяка друга услуга, така и хостингът може да бъде предоставян по различен начин, тоест, в него да бъдат включени различни по количество и качество елементи. Именно наборът от елементи, включени в хостинга, както и техните особености представляват понятието хостинг план.

6. Какво представлява уеб дизайнът?

В Българския език, думата дизайнер най-често се свързва с понятието художник, а думата дизайн -- с художествено оформление на дадено изделие.

Истинското значение на думата дизайн в английския език, от който тя идва, е обаче доста по-различно. Тук дизайнът се превежда с понятия като замисъл, проектиране и планиране. Дизайнът в същност много повече се доближава до инженерното проектиране, отколкото до художественото оформление. Художественото оформление е само малка, при това не най-съществената част от дизайна.

Оттук идва и погрешното възприемане у нас на уеб дизайна като художествено оформление на уеб сайтове. Естествено, в уеб дизайна има и художествено оформление. Дизайнът обаче се простира далеч извън чисто визуалното представяне на уеб страниците. Не случайно фундаментална част от цялостния процес на уеб дизайна представлява информационната архитектура.

Наистина, уеб дизайнът най-силно се приближава до архитектурата. Както основната цел на архитектурата е да проектира сграда, пълноценно изпълняваща функциите си (живеене, производство, офис нужди и т.н.), така и при уеб дизайна основната цел е да се проектира сайт, който да изпълнява своите функции -- да информира, да рекламира и да продава.

Тук идва и основният проблем на повечето уеб дизайнери: голяма част от тях са бивши художници или графични оформители. Те са в състояние да направят перфектно изпипан графичен оригинал, но никога не са се занимавали с истински бизнес и трудно разбират понятия като маркетинг, ефективност, навигация, ползваемост и интуитивност. Те слабо се интересуват от търговската страна на сайта, а стара истина е, че добрият сайт е този, който продава, и добрият дизайнер този, който остава невидим. Да останат невидими, за много графични дизайнери често е непосилна задача!

В резултат на това, Интернет пространството се запълва с красиви, но неразбираеми, нефункционални, трудно използваеми, и затова неефективни сайтове. Сайтове, чиято основна функция е да говорят за графичните способности на техните дизайнери, а клиентите, в много случаи прекалено късно осъзнават, че са дали парите си за да рекламират чужда стока -- тази на уеб дизайнерите си.

С най-искрено учудване и разочарование потребителите често посещаваме перфектно построени откъм графичен дизайн сайтове, в които обаче си задаваме въпроси, които не би трябвало изобщо да стоят пред посетителя. Въпроси като: "С какво точно се занимава тази фирма? -- Произвежда ли или само продава тези стоки?", "Стоката, която виждам, мога ли да си я купя? На каква цена? Откъде? Как?" … Срещаме и сайтове, в които "красотите", анимациите и цветовете са толкова много, агресивни и объркани, че на човек изобщо не му и идва наум да прочете и разбере нещо от съдържанието на сайта. Уморен и потиснат, той просто щраква с мишката и отива някъде другаде. Жалко за вложените в такъв сайт пари, усилия и време!

Не позволявайте това да се случи с вашия сайт. Уеб дизайнът е точна наука и в успешните сайтове, под повърхността от картинки, бутони и текстове, се крият натрупвани с години знания, умения и опит, чиято роля става видима едва при реалната работа на сайта с клиенти.

7. Какво е Интернет маркетинг?

Интернет е новата среда, в която все повече се пренасят както рекламния пазар, така и търговията като цяло. Все повече клиенти търсят нужната им стока чрез Интернет, а и все повече търговци я предлагат именно там.

Както в реалния живот, така и в Интернет, ръка за ръка с търговията върви и маркетингът. Проучването на пазара, позиционирането на стоката, изграждането на маркетингов микс, рекламна стратегия и т.н.

В Интернет обаче всички тези елементи от маркетинга придобиват нов характер, различен от този в "нормалната" търговия. Намесват се и нови, непознати досега елементи от маркетинга като развитие на трафика, оптимизация за търсещи машини, онлайн промоции и др.

Изключително важно е маркетинговите методи и инструменти, използвани в Интернет, да се познават добре и да се използват професионално. Механичното пренасяне на маркетингови похвати от "обикновения" маркетинг в Интернет може да доведе до непредвидими, често плачевни резултати.

Ето един пример: Вече започваме да свикваме с рекламните листовки, пълнещи всяка сутрин пощенските ни кутии. Гледаме на тях с досада и най-често направо ги изхвърляме в боклука. Прилагането на подобен "метод" в Интернет обаче може да се окаже много по-неприятно от обикновена досада. Изпращането на реклами по електронната поща си има име -- СПАМ -- и на него се гледа с изключително лошо око. В САЩ спамът е дори подсъден и фирма, изпращаща нежелани реклами по електронната поща, може да бъде глобена със суми до $500 000.

Макар че в България спамът още не се преследва от Закона, Интернет потребителите и у нас вече си изграждат "имунитет" срещу фирмите, изпращащи СПАМ. Фирма, изпращаща такива нежелани реклами по електронната поща незабавно влиза в "черния списък" на потребителите и те не само че не се възползват от предложенията в рекламата, но започват да избягват тази фирма и в реалния живот. Прилагането на подобни "маркетингови похвати" в Интернет може само да ви навреди.

За съжаление, у нас напоследък се навъдиха фирми, наричащи себе си с гръмкото "Интернет агенции", които наляво и надясно предлагат услугата E-mail маркетинг -- изпращане по електронната поща на "маркетингови послания". Подлъгани от големия потенциален пазар и ниската цена на подобна "услуга", немалко клиенти се хванаха на въдицата и … съсипаха бизнеса си. Не се лъжете! Пазете се от подобни "Интернет услуги".

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Как да изградим и как да поддържаме уеб сайт, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *