Сложих си Ubuntu

Лого на UbuntuДнес си сложих Ubuntu. Казвам го така защото от самото му излизане бях скиптично настроен към него, пробвал съм го и като цяло бях много против него. Бил съм с повечето дистрота като Debian съм ползвал и ползвам постоянно можеби затова не ми допадаше идеята за Ubuntu(изкл е Knoppix :) ). Днес обаче реших да тествам за фън да си сложа на лаптопа едно Ubuntu провокиран от един приятел. От самото начало бях очарован от Убунту понеже първото нещо което пробвах бяха бързите ми клавиши на лаптопа които работиха безупречно. Не само функционираха, а дори извежда информация за статуса на действието. Това нещо за да работи под Windows трябва да инсталирам един куп файлчета(1-2 файла), а тук работи от първия път. Следващото нещо което реших да видя дали ще работи е да си добавя българска фонетична подредба и тя се справя страхотно дори клавиатурата пише сама само като я погледна :P . След това реших да видя дали музикалните плейъри имат mp3 поддръжка за да си пусна музиката която е на другия диск. За целта първо трябваше да я монтирам и това стана супер лесно (Oт Places). След като ги монтирах излязоха на десктопа. Пуснах първия аудио плейър които беше, а именно Rhythmbox 0.12.0 обаче ми каза, че няма mp3 поддръжка и за момент си помислих, че явно трябва да я инсталирам, но не излезе ми диалогово прозорче което ме пита дали искам да потърся пакети за mp3 поддръжка. След като потвърдих намери такива пакети и ги инсталира напълно само. Сега вече мога да слушам музика. След това реших да си сложа Amarok, че рулира, но нямаше mp3 поддръжка, но този "проблем" се решава така: "apt-get install gstreamer0.10-plugins-ugly libxine1-ffmpeg". Ако все пак някои иска добрия стар xmms може да прочете тук как се инсталира xmms под Ubuntu. Всичко е толкова лесно ;)

Реших да си пусна един филм да видя дали ще работи всичко. За плейър ползвам винаги Mplayer за целта си го инсталирах, но когато заредих филм субтитрите бяха повредени както оше преди над 5 години, но проблема се решава по -лесно от преди:

1. Десен бутон "Preferences"
2. Таб [Subtitles & OSD] ->  Encoding : Cyrillic Windows (CP1251)
3. Таб [Font] -> Encoding: Unicode
4. Рестартиране на Mplayer
По този начин проблема със субтитрите при Mplayer изчезна и гледането на един филм беше напълно възможно и нормално.

След това видях как да си инсталирам skype и до колко е трудно/лесно. Е оказа се, че след първия сърч и имаше информация как става. Информацията е от тук: https://help.ubuntu.com/community/Skype или още по просто изтеглете пакета "http://www.skype.com/go/getskype-linux-ubuntu" които може да се инсталира с графичен инсталатор GDebi Package Installer. Стартирах скайп и всичко работи чудесно.

Исках да си променя резолюцията на по- малка понеже оптималната резолюция на моя лаптоп е мега висока. За целта влязох в "System"->"Administration"-> "Hardware Drivers" и от там ми изведе, че има налични драйвери за NVIDIA, но не са активни в момента и съответно дали желая да ги активирам. След като натиснах бутона за активиране всичко си тръгна и работи прекрасно с драйверите като си сложих готин screensaver и си смених резолюцията.

Заключението ми за Ubuntu е, че това е Debian за потребители. Въпреки, че Debian за мен също да е доста потребителска система, това Ubuntu е доста по UserFriendly.  Определено препоръчвам Ubuntu на всеки GNU/Linux начинаещ

Това са моите първи наблюдения за Ubuntu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Сложих си Ubuntu , 5.0 out of 5 based on 1 rating

2 thoughts on “Сложих си Ubuntu”

 1. Честито убунту :)
  Това, което най-много ми харесва в него е, че има информация навсякъде и за всичко. Дори при малък еррор лог, можеш да намериш информация на какво се дължи и как да го отстраниш. А и от 8.04 насам убунту става все по-красиво и юзър френдли :)

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. Не съм привърженик на Ubuntu, но за момента ми допада. Ако издържа 1 седмица с него явно няма да си инсталира моя добър стар Debian(чист Debian).

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *