Почти всичко за числото седем

sevenУ много народи в древния свят числото 7 има особена символика. За египетските и вавилонските философи то представлявало сума от две жизнени числа 3 и 4: трима човека – баща, майка и дете -- са съставяли основата на живота, а четири било числото на посоките на света и посоката на вятъра, четирите възрасти на човешкия живот. Питагор отдавал голямо значение на числото седем като сума на числата 3 и 4: триъгълниците и четириъгълниците се считали през античността израз на завършеност и съвършенство. Седем още е числото на девствеността, на седемте дни от седмицата, на седемте тона от гамата, на седемте степени в науката.

Древните евреи починали числото седем. В Стария завет пише: „За шест дни създаде Господ небето и земята, морето и всичко в него, а на седмия ден почина”. Шабат е седмият ден за евреите. На седем хълма е основан Древен Рим. В християнството се говори за седем смърни гряха (гордост, алчност, похот, лакомия, гняв, мързел и завист) и седем тайнства (кръщение, миропомазване, причастие, свещенство, брак). Седем дни душата е около гроба. На седмия ден новороденото получава име. При мисюлманите мястото на висшето просвещение е седмото небе. Плеади в гръцката митология се нарича съзвездието от седем звезди. В приказките Синята брада има седем жени, Снежанка живее при седем джуджета и т.н.

С числото седем са свързани и най-известните паметници от античността, наричани Седемте чудеса на света. За първи път те са описани от финикийския писател Антипарт от Сидон през II век преди Хр.
Източник: mastilo.info

Интересни проекти за почивка:
1. Настоящ и развиващ- www.abox7.com-- Теглене на клипове от vbox7
2. Бъдещ- www.igri7.com-- Безплатни онлайн игри

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Почти всичко за числото седем , 5.0 out of 5 based on 1 rating

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *