По- близки впечатления от Iphone

Днес се сдобих с Iphone и в публикацията мисля да споделя няколко мои идеи, съвети и наблюдения които имам за Iphone. Моят модел е Iphone 3G 8G. Този телефон си избрах като модел понеже са ми необходими само следните приложения: ssh клиент, Browser (Safari), GPS Navigator (Igo My Way 2009).
Моят Iphone е със Version: 3.1.3(7E18), Modem Firmware или Baseband: 05.12.01 .Това го пиша понеже бих искал да си jailbrake телефона. Все пак искам пълен контрол или почти пълен контрол върху телефона СИ.  Преди да започна може би ще възникне въпроса как ще си ънлокна телефона ? Няма да го отключвам защото си взех Iphone neverlock които не изисква отключване. Разликата между Iphone neverlock и Iphone unlocked е следната:

Iphone neverlock --  Никога не е бил заключван
Iphone unlocked --  Бил е отключен
По този начин когато е neverlock няма да се притеснявам при следващи упдейти на baseband-а или фърмуера на модема.

Сега ще пробвам да го jailbrake. След като изчетох куп неща успях да го jailbrake (Полезна информация има в един Български форум за Iphone-- http://iphone-bulgaria.com/) След като вече е jailbrake усещам малко по- голяма свобода и контрол в/у телефона.

Сега ще си направя акаунт в iTunes Store и ще си закупя няколко приложения 🙂
Приложенията които имам и използвам на телефона си:

Jaadu VNC -- VNC клиент с които мога да се свързвам към Windows/Linux/MAC машини със VNC сървър
iSSH -- SSH клиент с които мога да се вързвам към ssh сървъри
Safari -- Страхотен интернет браузър
Terminal -- Локален терминал към телефона
I go My Way 2009 -- GPS навигатор развит от унгарци страхотен за Европа
Cydia -- Приложението идва със jailbrake (подобно е на apt при дебиан така да се каже)
QuickOffice -- Офис с които могат да се отварят Word, Excell, PDF, Photo файлове
BrainChallenge -- Доста забавна игричка за развиване на логиката
MS PAC-MAN -- Отново забавна игричка или т.н. PAC MAN 🙂
Starmap -- Това приложение страхотно. Показва всички съзвездия
Skype -- Без Скайп не може 🙂
WeDict -- Речник от Български <-> Английски

Инсталирането на всичките приложения става много лесно от iTunes Store :). Просто всичко е устроено доста логично и лесно.

Други интересни наблюдения за Iphone са, че ако телефона е заключен(заключва се когато се натисне веднъж бутона  горе) и някои ви звънне освен, че имате възможност да му вдигнете, чрез "Slide to answer" и да му затворите като натиснете два пъти бутона за заключване "бутона горе".

Тествах и гледането на филми и слушането на музика-- Страхотно е. Това е може би една неизменна част от всяко едно пътуване (без да шофирам разбира се). Трябва да се знае, че музиката може да е в MP3 формат, но филмите трябва да се конвертират от познатите ни DivX филми към Iphone формат (mp4). Все пак да не забравяне, че Iphone си е Ipod .

Друго любопитно нещо е GPRS/Edge интернет които имам активиран в моята карта. Един вид ако нямам Wireless интернет а искам да ползвам приложения изискващи интернет като Safari автоматично ми се включва GPRS и страницата ми се отваря :). Страхотно, но и тарифите за GPRS в България са доста неизгодни за повечето хора затова го казвам. Ако някои прецени, че не иска GPRS/Edge интернет може да го деактивира като отиде в офиса на съответния оператор или да се обади на безплатния телефон за целта. Ако след това желаете да активирате своя GPRS/Edge е необходимо отново да се обадите на оператор или да отидете да офиса на оператора си и да им кажете, че искате GPRS/Edge и ще бъде активен до 2 часа.

Още нещо интересно са протекторите. Ако искате да го смените струва около 5-20 лв. Когато изтъркате своя протектор може да си го смените и телефонът ви да изглежда напълно нов 🙂 Препоръчително е да оставите тази задача на някои магазин за телефони понеже се предполага, че имат повече опит с поставянето на протектори или на собствена отговорност да си го поставите.

А знаете ли, че от долната страна на Iphone има две мембранки като лявата е говорителя, а дясната микрофона. Това го казвам понеже се шашнах защо десния ми говорител не работи, а то било микрофон 🙂 Казвам го за хората които също може да се притеснят.

Междо другото някои си дупчат умишлено лявата мембрана за да повишат силата на звука на телефона (повишавало се със 20-75%), но аз лично не го препоръчвам. Ето и линкче, към трика за увеличението на звука: http://www.iphoneincanada.ca/tips-tricks/170/

Саундът на телефона е страхотен, а със слушалки(нормални слушалки) е унищожителен :). Хубавото е, че може да се ползват нормални компютърни слушалки, а не някакви специални за телефони 🙂

За момента Iphone си заслужава цената, дори и отгоре. Надявам се не съм го прехвалил и дано излезе сполучлив.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
По- близки впечатления от Iphone, 5.0 out of 5 based on 1 rating

8 thoughts on “По- близки впечатления от Iphone”

 1. Още по хубаво е когато ти е неограничен интернета.
  Аз ползвам Iphone 3GS но разликата е огромна между 2-та модела ползвах и като твоя огромна от към издържане на батерията на новия iphone процесора дърпа батерията като топъл хляб но и много се усеща при примерно: TomTom като трябва да ти сметне маршрут Iphone 3GS доста бързо се справя докато стария модел и докато карам съм забелязал на моменти се тормози и леко насича

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. всеки, който ползва продукти на Аппле, има повече пари, от колкото акъл.

  Това е аксиома

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 3. Доста често мисля, че се случва така, но за себе си не мога да кажа същото като знам, че за моя Iphone изчетох всичко възможно като статии и една две книжки за него. Да изисква повече чете, но и предлага повече възможности. При останалите телефони чети колкото искаш, това е 🙂

  Не бъди така критичен да слагаш всички под Общ Знаменател (ОЗ)- Всички. Такова понятие "всички" се ползва много рядко (Винаги или почти винаги има изключение). Не се притеснявай, че си критичен това си е твоя идеология, не моя. Просто реших да ти споделя какво мисля.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 4. Ако си късметлия телефона ще ти издържи повече от година.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 5. Надявам се 🙂

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 6. Здрасти. И аз съм в абсолютно същата ситуация с айфона, с тази разлика, че ми е заключен към Глобул. Успях да го джейлна, сложих доста софт, но Глобул отказаха да ми спрат GPRS-а. Казаха, след като е iPhone -- не може. И сметката ми първия месец беше 32 лева без да съм говорил кой знае колко, защото ми е нов номера и никой не го знае.
  Освен това на няколко места в интернет виждам, че може да се настройва това в General-Network-Edge, но в моя телефон това го няма. Може би трябва да се опитам да направя downgrade до по-ниска версия на FW? Опитах с външна програма да създавам профил, в който APN-а е фалшив, но продължава да трупа трафик. Сложих SBSettings, и там се вижда, че включен или изключен -- Edge си има IP адрес когато си поиска. И когато телефонът ми е в покой до включени говорители, чувам от говорителите кога започва да ми харчи паричките.
  В момента се опитвам да разбера дали има начин през конзолата да задам статичен фалшив айпи адрес на дейта интерфейса и така да спра това безогледно точене.
  Мисля, че ако успея да задам адрес 127.0.0.1, телефонът ще се опитва да се обърне към себе си всеки път, когато му потрябва интернет и резултатът трябва да е нулев трафик, но още не съм се оправил с командите под линукс. А и не намерих конфиgурационните файлове в директорията /etc. Ще се абонирам за блога ти, за да видя когато отговориш нещо.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 7. Да кофти проблем е това определено, а оправданието на Globul, че защото е Iphone и да не могат да го спрат е супер шит. Четох, че всички ползват SBSettings за тази цел. Аз лично избрах директно да ми бъде спрян понеже ползвам интернет по 818181 часа и не ми трябва на телефона. Потърси във бг сайта на iphone феновете http://iphone-bulgaria.com/ там има доста пичове и все ще ти помогнат. Успех !

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 8. Успях да се справя! В Сидията излязоха два ъпдейта на SBSettings, които като се инсталират се появява още една икона с Е на нея, но с надпис Data отдолу. Когато е изключена, отдолу излиза, че IP адреса за данни е точно 127.0.0.1 и трафикът ми от вчера е точно 0 байта 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *