Как се гласува на Български Парламентарни Избори 2009

Две интегрални бюлетини и опит за електронно гласуване

Български Парламентарни Избори 2009За първи път на парламентарните избори в неделя, 5 юли, ще се гласува с две отделни интегрални бюлетини -- в едната са изписани имената на мажоритарните кандидати, а в другата -- партията или коалицията и първите трима претенденти в листата им. Избирателите ще получават двете подпечатани бюлетини на ръка от член на секционната комисия. Те ще упражнят конституционното си право, като поставят знак в квадратчето срещу наименованието на избраната от тях формация или мажоритарен претендент.

Според решение на Централната избирателна (ЦИК) бюлетината ще е невалидна, ако върху нея са изписани букви, думи, име, цифри, числа или е положен подпис в нарушение на принципа за таен вот. Всяко отбелязване извън квадратчето срещу име на мажоритарен кандидат или партия, също ще прави вотът недействителен.

Гласът обаче ще е действителен в случаите, когато знакът излиза извън квадратчето на съответната формация или мажоритарен кандидат и навлиза в полето на друга партияили претендент.Гласът е действителен и когато квадратчето за гласуване или изписаният в него номер са оградени.

След отбелязването на вота, бюлетината, която е фабрично прегъната на 4 места, се сгъва така, че да не се вижда отбелязаното и отново се подпечатва от секционната избирателна комисия. На гърба им зад номерата на партиите и претендентите има черна лента, като форма на защита срещу фалшификации. Това е важно, тъй като урните са прозрачни, а гласът е невалиден, ако вотът бъде показан.

Избирателите ще могат да гласуват и само с една бюлетина, ако не харесват някоя от листите -- партийна или мажоритарна. Всеки ще може да вземе от комисията едната бюлетина, но ако получи и двете, е длъжен да ги пусне в урната, независимо дали са попълнени. Избирателите имат право на грешка, но само веднъж -- при грешно попълване на вота, комисията ще дава нова бюлетина.

Според закона за избран ще се смята този мажоритарен кандидат, който е получил най-много гласове, без значение дали преднината е с един глас и дали за него са гласували повече от половината избиратели в района. Ако първите двама по резултат мажоритарни претенденти имат равен брой гласове, до 7 дни ще се провежда балотаж.

Българите в чужбина няма да могат да гласуват за мажоритарни депутати. Зад граница ще се гласува само за партии и коалиции.

На тези избори за първи път експериментално беше въведено електронното гласуване. То ще става в 9 избирателни секции във Френската гимназия в София чрез автоматизирани системи, оборудвани с визуализиращ екран, четящо устройство за магнитните карти и оптичен показалец за гласуване.

Уредбите ще бъдат монтирани в кабините за гласуване (т.нар. тъмни стаички) преди деня на изборите и с откриването на изборния ден ще заработят. Избирателите ще получат от председателя на секционната комисия магнитна карта, с която ще направят избора си. За електронния вот има и специални бюлетини, на които ще се отбелязва по еднозначен начин гласуването за партийна листа и за мажоритарен претендент. След направения избор всеки ще получи контролна разпечатка, която трябва да пусне в непрозрачна урна, но върху нея няма да се поставя печат. След това избирателят трябва да върне магнитната карта на председателя на комисията и да положи подпис в избирателния списък. В края на изборния ден резултатите ще събрани в районната избирателна комия чрез преносимо устройство -- флашка.

Законът забранява използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга образно възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване, но не предвижда санкции за това. От ЦИК обясниха, че няма как членове на секционните комисии или полицаите, които охраняват изборните помещения, да пребъркват всеки избирател. Ако случайно гражданин бъде засечен с мобилен телефон в тъмната стаичка, членовете на секционната комисия ще преценяват как да постъпят в конкретната ситуация, обясниха от ЦИК.

Изборният ден продължава от 6 до 19 часа.

Право на глас на изборите за парламент на 5 юли имат 6 884 271 души. От списъците са заличени 103 684 души. От тях под запрещение са 6470 души, лишени от свобода -- 6870, и лица, които са подали заявление, че ще гласуват в чужбина -- 48 885. Заради мажоритарния вот се очаква и активен вътрешен изборен туризъм -- 41 473 българи ще гласуват на друго място, а 73 225 са заявили желание да пуснат бюлетина в секцията си по настоящ адрес.

ЦИК регистриранаблюдатели на изборите от ПАСЕ, ОССЕ и от Ирак. Регистрирани са и пет сдружения, които ще наблюдават изборите и 9 социологически агенции.

Резултатите от вота трябва да бъдат обявени най-късно в четвъртък, а в петък -- имената на избраните за депутати.

Източник: www.dnevnik.bg

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Как се гласува на Български Парламентарни Избори 2009, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *