Как да спим по- малко и да сме по- енергични

kak-da-spim-po-malko-i-da-sme-po-energichniДнес попаднах в една книжарница и още по случайно на една книжка стил американска банална пропаганда- "Как да спим по- малко и да сме по- енергични" от Praetor Publishers. Смея да твърдя, че книжката е с доста глупава корица, но къде не съм дал 7.99 лв. и реших да си я купя дори и с риска да стои захвърлена в библиотеката ми.

След като я прочетох за доста малко време 🙂 и останах положително очарован от факти и съвети които не знаех реших да напиша няколко неща и изводи от книгата които предполагам биха заинтригували по- голяма част от хората:

1. Правилното хидратиране за вашата система на съня е като машинното масло за автомобил. Необходимо е получаването на повече слънчева светлина за да се понижи нивото на мелатонин. При високи нива на мелатонин човешкото тяло се чуства сънливо и немотивирано през деня.

2. Основният ефект от дехадратирането се вижда в кръвта- кръвта се сгъстява и не може да пренася кислород до всички части на тялото. В резултат от това чувствате умора и липса на достатъчно енергия. Отслабва и имунната система.

3. Необходимо е физическо натоварване което води до нужда от дълбок сън. Дълбокият сън на практика е фазата от сънят като цяло която въздеиства най- благотворно на възстановителния процес.

4. Дават решение на следобедното преспиване, а именно точно тогава има спад на телесната температура което води до привидна умора. Решение на това според книгата е малка  дрямка не повече от 15-45 минути понеже могат да се засегнат другите фази на сънят и нещата да се влошат още повече.

5. Позата на сън е отново много важна. Спането по корем и на страни създава ненужно налягане върху някои жизненоважни органи като стомах, дробове и черва. Освен това се създава голямо напрежение за врата и гърба, което прави сънят много неспокоен и често е основна причина за проблеми с гърба. За целта най- добрата поза т.е. правилната поза е да се спи по гръб.

6. В книгата много сериозно отричат тютюнопушенето както и употребата на кофеин. С няколко думи "НЕ НА КОФЕИНА И НИКОТИНА".

Оставам на Вас да прочетете книжката и сами да се убедите колко са верни всички факти за вредите които нанасят кофеина и никотина както и за изброените съвети по- горе.

Абе като цяло книжката си заслужава както всички прозорци към знанието.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Как да спим по- малко и да сме по- енергични, 5.0 out of 5 based on 1 rating

2 thoughts on “Как да спим по- малко и да сме по- енергични”

 1. Аз също проявих любопитство и си я взех тази книжка. Леко ме разочарова разлокумения и стил, от книжле с този размер очаквах сбита и подредена информация. Главното което запомних е че не е нужно да се робува на правила като "задължителен 8 часов сън". Че най-важната час от съня е в началото му, след това човек просто си дремел в леглото. Колкото и да не ми хареса стила в който е написано това книжле, намерих полезни неща за себе си. Но определено мисля, че не си струва парите. Информацията в него, спокойно може да се събере в брошурка от няколко листа. Има и нещо което ме озадачи -- теорията за дрямките. Поне при мен, всеки сън през деня ми обърква тотално режима. След дрямка през деня ми е терсене и криво, а съответната нощ не мога да спя. След това през деня ми се приспива, не знам, при мен това не действа. Колкото и да ми се спи през деня, не лягам, защото от опит знам какво следва.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. Аз също смятам, че книжката е малко разлокумена, но предположих, че идеята е още по- лесно да се чете и осмисля.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *