Как да сетнем wait_timeout na постоянна връзка към mysql- pconnect

По поздразбиране времето за затваряне на persistent connection в MySQL е доста секунди, но аз искам да променя това време на по- малко, примерно 15 секунди. Това може да се направи от my.cnf,  но ще бъде сетване на всички Persistent connections (постоянни връзки), а аз искам само на текущата. Все пак за инфо как се сетва wait_timout в my.cnf

Файл: /etc/mysq/my.cnf
wait_timeout = 1800
/etc/init.d/mysqd restart
Има и друг вариант да сетнете от Mysql, wait_timeout за глобално ползване или чрез: mysql> set global wait_timeout=60 . Но този вариант няма да е така дълготраен колкото по- горния

Тук идеята обаче не е тази. Решението разбира се е както обикновенно доста простично. След като се напарави постоянна връзка се изпълнява сетването на wait_timeout. Ето пример за това:

mysql> set @@session.wait_timeout=360;

След като сетнахме секундите които трябва да изтекат преди да се затвори постоянната връзка сега можем да проверим дали всичко е наред:

mysql> select @@session.wait_timeout,@@global.wait_timeout;
+---------------------------------------+------------------------------+
| @@session.wait_timeout             | @@global.wait_timeout |
+---------------------------------------+-------------------------------+
|                                                    28800 |                                 360 |
+-----------------------------9--------+-------------------------------+
1 row in set (0.00 sec)

Очевидно всеки си е задал въпроса: Защо му е да ограничава persistent connection на 15 секунди след като може да използва обикновенна връзка mysql_connect с възможност за затваряне веднага след изпълнение на скрипта (mysql_close)? Отговорът е защото заявките които се изпълняват са в рамките на 15 секунди т.е. за 15 секунди могат да се изпълнят 20 заявки в случаен интервал т.е. не е ясно кога трябва да се затвори връзката и кога не. За целта използвам pconnect с времеви прозорец 15 секунди и абсолютно всичко работи прекрасно.

PS: Това може да бъде решение на въпроса "mysql_connect има възможност за затваряне след изпълнение mysql_close, но mysql_pconnect няма mysql_pclose" Като се окаже малко време на практика това ще бъде неформално mysql_pclose.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *