Ултразвук

ultrazvukУлтразвукът е звук с честота по-голяма от горната граница на човешкия слух, около 20 килохерца. За ултразвука са важни две негови предимстрва: първо, в течности и твърди тела той се поглъща много по-слабо от обикновения звук и, второ, могат да се създават източници, които излъчват ултразвук в определена посока и в тясна област, т.е. контролиране на неговата посока на разпространение.
Тези предимства се използват в уреда за измерване на дълбочините на водни басейни, наречен ехолот. На корабите се монтира източника и приемник на ултразвук.

Източникът излъчва кратък сигнал и се отчита времето от изпращането му към дъното до връщането му, което се улавя от приемника. Като се знае скоростта на ултразвука във водата и с помоща на данните от ехолото се определя дълбочината.
Друг уред, който използва ултразвук е радарът. Той изпраща сигнали в широка област. Повърхността на дадено тяло, намираща се в тази област, отразява сигналите в зависимост от формата си и това позволява да се установи не само разстоянието до тялото, но и формата му.
Някои животни като кучета (до 45 килохерца), делфини (до 150 килохерца) и прилепи (до 110 килохерца) имат по-висока граница от тази на човешкото ухо и могат да чуват ултразвук. Поради тази пречина звуците с висока честота са често срещан начин за общуване при някои животни.  Прилепите използват ултразвука и като средство за навигация и ориентиране в тъмнината, а също и за намиране на плячка. Като използват отражението и възвращаемостта на вълните, те лесно установяват растоянието до различни предмети или животни.
Между обитателите на водните простор, най-добре е изучено използването на звука и ултразвука от делфините. Те също, подобно на прилепите използват ултразвука за намиране на храна, ориентиране и общуване по между си. Делфините изпращат ултразвукови сигнали, които след отражение се приемат от тях като ехо. Така те намират различни предмети под водата, било то скали или пасажи с риба, която им служи за храна. Ултразвукът се използва от много дълбоководни риби.
Ултразвукът има приложение в медицината. В медицината, с помощта на ултразвук или ехография може да се визуализират мускули и меки тъкани и по този начин да се сканират органи. Съществуват и акушерски ехографи за наблюдения по време на бременност. По-мощни ултразвукови източници намират приложение в лечението на различни ракови заболявания и разбиването на камъни в бъбреците.
В промишлеността ултразвукът се използва широко в регистрирането и оценка на различни дефекти и нееднородности в изделията. Така се откриват дефекти като шупли, пукнатини и др. Ултразвукът почти не се поглъща в метала, но се отразява от повърхността на дефекта и приемника отчита наличието на дефект. Този метод се прилага основно при много отговорни изделия, поради високата си себестойност.  Честотите на ултразвуковите вълни, които се използват най-често са от порядъка на 1-20 мегахерца.
Ултразвуковото почистване се използва в бижутерията, оптиката, за почиставане на часовници, зъболекарски и хирургически инструменти. За осъществяването на това почистване се използват звуци с честота 20-40 килохерца.
Чрез облъчване с ултразвук много добре се чистят също така и повърхности на ценни музейни предмети: мраморни статуи, керамични и порцеланови съдове, скъпоценни камани и др.
Днес с помоща на ултразвукови бормашини могат да се пробиват отвори с най-сложни форми в най-твърди и крехки материали. Ултразвурът запоява и калайдисва алуминия, той заварява, той разбърква стопения метал, за да се получат след това отливки с високо качество.
Ултразвукът не само раздробява, но може да ускорява и обратния процес, наречен "коагулация". Облъченият с ултразвук запрашен въздух бързо се пречиства, тъй като дребните частици, бързо се събират в по-едри и падат долу.
Ултразвукък намира извънредно широко приложение в науката, техниката и военното дело.  Но едно е сигурно- за в бъдеще човек ще намира все повече и повече негови приложения.

Хареса ли ви публикацията "Ултразвук" ?

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (8 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +6 (from 6 votes)
Ултразвук, 5.0 out of 5 based on 8 ratings

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *