сбит преразказ на радини вълнения

Радини вълнения Сбит преразказ

Рада Госпожина е стройно и хубаво момиче, със светъл поглед и добродушно лице. Тя е сираче от дете. Хаджи Ровоама я е отгледала като храненица и я направила послушница в метоха. Сега Рада е учителка на девойки в първи клас.

Нейният живот е труден, като на всички сирачета -- от малки лишени от любов и грижи, оставени на произвола на съдбата.

Рада израства под надзора на сплетницата Хаджи Ровоама, която не съзнава колко деспотизмът й задушава човешката гордост и достойнство на храненицата й. Затова Рада, вече учителка, понякога шъта на трапезата на Хаджи Ровоамовия брат.

Приближава годишният изпит и тези дни Рада е улисана в училището.

Настъпва денят на изпита. Пременени, ученичките от сутринта пълнят училището и за последно преговарят уроците си.

След църква училищните врати се отварят и хората влизат да заемат местата си.

Рада дава последни наставления. Усеща чуждите погледи върху себе си и се чувствува неловко и несигурно. Но като забелязва отсъствието на Кириак Стефчов мъжеството й се завръща.

Изпитът започва с първокласничките. Рада напрегнато следи отговорите на ученичките си, изпитвани от добродушния учител Климент и се усмихва.

В този миг в стаята влизат чорбаджи Мичо и Кириак Стефчов. Рада пребледнява,защото Кириак Стефчов я плаши и смущава. Той я поглежда високомерно и пренебрежително и по лицето му се изписва жестокосърдие.

Учител Климент кани важния гост да изпитва децата по кратка българска история. Но въпросите, които Стефчов задава на три ученички са отвлечени и неясни. Момичетата не ги разбират, не могат да отговорят и се разплакват. Кириак Стефчов със задоволство констатира пред смутената публика, че е преподавано небрежно.

Залата е смутена, майките на неизпитаните ученички треперят да не се изложат и техните деца.

Рада е слисана и пребледняла от мъка. Струва й се, че ще потъне в земята. Идва й да заплаче.

Зрителите са напрегнати, че децата не могат да отговорят на въпросите. Само Кириак Стефчов тържествува.

Внезапно от публиката излиза Бойчо Огнянов и с твърд глас заявява на Стефчов, че неговите въпроси биха затруднили и ученици от пети клас. Иска разрешение от Рада да изпита една от питаните вече ученичките. Задава същия въпрос като Стефчов, но по-простичко и детето отговаря правилно. Второто момиче също отговаря правилно на Бойчовия въпрос.В залата настъпва облекчение и всички девойчета искат да бъдат изпитани от Непознатия.

Рада гледа с благодарност „шпионина”. Той е за нея като ангел-хранител. Сърцето й се изпълва с признателност, а очите й – със сълзи.

На третото девойче Огнянов задава въпроса, при кой цар са покръстени българите. То отговаря правилно и Бойчо поощрително продължава със следващия въпрос, кой е изнамерил българската азбука. При затруднението на Райна, Бойчо опростява въпроса и детето с радост посочва портрета на Кирил и Методий. Публиката го окурожава.

Чорбаджи Мичо моли Непознатия да изпитата и неговата Събка. Въпросът е, кой ни е освободил от гръцко робство. Но момиченцето се обърква и казва „ турско робство” . Чорбаджи Мичо го секва с думите, че от турско има кой да ни освободи, да отговори от гръцко робство кой ни е освободил. Събка звънливо отговаря, че от гръцко робство ни е освободил цар Асен, а от турско ще ни избави цар Александър от Русия.

Цялата зала утихва. На всички им е неловко. Рада смутено навежда глава, а Стефчов отново гледа победоносно. Публиката знае за добрите му отношения с турците и с бея и привържениците му злорадо роптаят, докато Радините привърженици мълчат. Той заявява, че тук се разнасят революционни идеи против държавата на султана и възмутено си тръгва. Последват го още няколко човека.

След това тищината в залата е възстановена.Изпитът свършва при пълно спокойствие и в залата господствува приятелското отношение към Огнянов-героя на деня.

На финала Огнянов отива да се прости с Рада. Тя развълнувано му благодари за моралната подкрепа, а той я поздравява за добрите успехи и топло се ръкува с нея.

След него Рада вече не вижда никого от останалите гости, които се прощават с нея.

 Хареса ли ви публикацията "сбит преразказ на радини вълнения" ?

VN:D [1.9.22_1171]
Rating: 4.4/5 (220 votes cast)
VN:D [1.9.22_1171]
Rating: +111 (from 167 votes)
сбит преразказ на радини вълнения, 4.4 out of 5 based on 220 ratings

3 thoughts on “сбит преразказ на радини вълнения”

 1. Много добре написан сбит преразказ.Ще го дам като пример на дъщеря ми.

  VA:D [1.9.22_1171]
  Rating: 4.4/5 (17 votes cast)
  VA:D [1.9.22_1171]
  Rating: +14 (from 36 votes)
 2. Хубав е но при сбитиятия преразказ не се допусна използавнето на описание

  VA:D [1.9.22_1171]
  Rating: 4.4/5 (22 votes cast)
  VA:D [1.9.22_1171]
  Rating: -7 (from 47 votes)
 3. много добър ще го ползвам за 6+

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *