Примерна курсова работа по екскурзоводство

1. Увод:

България е богата на паметници на културата,исторически паметници,стотици музеи и множество автентични обичаи на българския народ.Тази екскурзия има за цел да ви запознае с малка част от това безценно наследство,като акцентира върху  обичаите запазили се по време на петвековното османско иго, родните места на революционери , участвали в организацията на българската съпротива и множеството въстания,както и на паметници,къщи-музеи създадени в чест на Освобождението на България и в памет на загиналите в национално-освободителните войни.

Времетраене : 4 дни

Начална и крайна дата на екскурзията : 1- 4 август 2008 г.

Брой на туристите : 40 младежи

Транспортно средство : автобус

Обща стойност на екскурзията /на човек/ : 200 лв.

2. Изложение:

2.1 План-график:

ДЕН 1.  Котел – тук времето е спряло.

10.00 ч.   Потегляне от Сливен.
10.45 ч.  Пристигане в Котел. Настаняване в хотел “Котел” /**/ -- уютният хотел в центъра на възрожденското градче предлага всички удобства на своите гости. Персоналът на хотела е на ваше разположение и с радост ще изпълнява всяко ваше желание. Насладете се пълноценно на своята заслужена почивка сред чистата и красива природа!
10.45 ч. -- 12.00 ч. Предоставя се свободно време на екскурзиантите за разходки из града.
12.15 ч.   Обяд в ресторанта на хотел “Котел”: Меню – предястие: “Шопска” салата; основно: пържола(по избор на клиента), 2 кебапчета, пържени картофи; десерт: крем “Тирамису”; напитки: 50 гр. ракия, 1/4 бутилка вино(по избор на клиента), 2 х 250 мл. безалкохолни напитки, 500 мл. мин. вода.
14.00 ч.  Посещение на природонаучния музей в Котел (изнася се лекция от професионален екскурзовод и се предоставя време на туристите за самостоятелно разглеждане на експонатите) .
16.00 ч. Посещение на “Музей на Възраждането и пантеон на Г.С.Раковски” гр. Котел – запознаване с експонатите от музея и живота и дейността на Г.С.Раковски (лекциите се изнасят от професионални екскурзоводи) .
18.00 ч.  Разходка в старата част на град Котел и разглеждане на автентичната народна архитектура (предоставя се време за снимки и закупуване на сувенири) .
20.00 ч.    Вечеря в хотел “Котел” : Меню -- предястие – таратор; основно – прясно уловена пъстърва на керемида с гарнитура; десерт – плодова салата или торта “Гараж” (по избор); напитки – 50 гр. ракия, 1/4  бутилка бяло вино, 500 мл. бира, 2 х 250мл. безалкохолни напитки, 500 мл. мин. вода.

ДЕН 2.  Традициите не избледняват.

09.00 ч. Закуска.
10.00 ч. Потегляне към град Габрово.
12.30 ч. Пристигане в гр.Габрово; настаняване в хотелски комплекс “Прима S”/***/ (намира се в местността Узана,близо до Габрово)
13.30 ч. Обяд (предоставя се възможност на туристите да изберат заведение за хранене по свой вкус) .
15.00 ч. Посещение на архитектурно-етнографски комплекс “Етъра” , намиращ се близо до Габрово. Запознаване с традиционните български занаяти и облекла с помощта на професионален екскурзовод. Предоставено е време за закупуване на сувенири и правене на снимки.
17.00 ч. Посещение на “Националния музей на образованието” – гр. Габрово. Беседата се провежда от професионален екскурзовод.
18.30 ч.  Предоставя се свободно време на туристите за разглеждане на забележителностите на град Габрово.
20.30 ч.   Вечеря в хотелкси коплекс “Прима S” : Меню – предястие: салата (по избор: “Овчарска”, ”Селска” или “Шопска” ); основно: шашлик с гарнитура; десерт : 3 бр. палачинки (пълнеж – по избор на клиента); напитки : 100 гр. ракия, 1/4 бутилка червено вино, 500 мл. бира, 250 мл. безалк. напитки, 500 мл. мин. вода.

След вечеря клиентите на хотелски комплекс “Прима S” могат да се насладят на всички удобства,които хотелът любезно предоставя.

ДЕН 3.  Историята е богатството на един народ.

09.00 ч. Закуска в хотелски комплекс “Прима S” – шведска маса.
10.00 ч. Потегляне към Шипка.
10.45 ч. Приситгане в гр. Шипка. Посещение на “Паметника на свободата” на връх Шипка. Екскурзиантите има възможност да си закупят сувенири и всеки самостоятелно да усето атмосферата на този съдбоносен за българския народ връх.
12.00 ч. Обяд – туристите имат уникалния шанс да опитат някои от характерните специалитети на този край.
13.30 ч. Посещение на храм-паметника “Рождество Христово” в град Шипка (беседата се води от професионален екскурзовод) .
15.00 ч. Тръгване за град Карлово.
16.00 ч. Пристигане в Карлово; настаняване в хотел “Щерев” (***) .
17.00ч. Посещение на националния музей “Васил Левски” и паметника на “Дякона на свободата”. С помощта на професионално обучено лице екскурзиантите ще имат уникалния шанс да научат всеки детайл от живота на българския национален герой.
19.00 ч. Вечеря в хотел “Щерев” : Меню – предястие : мешана салата; основно : мешана скара с гарнитура; десерт : крем карамел или сладолед (по избор на клиента); напитки : 50 гр. ракия, ¼ бутилка червено вино, 500 мл. бира, 2 х 250 мл. безалк. Напитки, 500 мл. мин. вода.

След вечеря на туристите се предоставя свободно време за забавления и опознаване на възрожденския град.

ДЕН 4.  В долината на царете и розите.

09.00 ч. Закуска – вита баница с айран или палачинки с конфитюр (по избор на клиента).
10.00 ч. Потегляне към Казанлък и царството на розите.
11.00 ч. Пристигане в гр. Казанлък.
11.30 ч. Посещаване на къщата-музей “Чудомир” (беседата се води от професионален екскурзовод”. Запознаване с живота на известния наш писател.
12.30 ч. Посещение на Казанлъшката гробница в долината на тракийските царе. Разглеждане на експонатите и опознаване на тракийската култура с помощта на професионалист.
14.00 ч.  Обяд – китните местни ресторанти предлагат множество апетитни тукашни ястия, които не са за изпускане.
15.00 ч.  Излет в розовите полета – магията на розовото масло и българската маслодайна роза. Разказ за традициите, труда и упоритостта нужни за извличането на “българското злато” от красивите цветя.
17.00 ч.   Потегляне към град Сливен.
18.30 ч.   Пристигане в Сливен. Край на екскурзията.

2.2 Описание на туристическите обекти:

1). Природонаучен музей – гр. Котел (фиг.1) :  Природонаучният музей в Котел разкрива природното богатство на Източна Стара планина. Негов основоположник е местният учител – естественик Васил Георгиев. Той в продължение на 60 години колекционира природни образци от района и създава богати сбирки от вкаменелости, насекоми, риби, земноводни, влечуги и птици. През 1951 г. комисия на БАН се запознава с колекциите на котленския учител и се предлага те да положат основите на Природонаучен музей. Фондът на музея днес съхранява близо 30 000 образци от живата и нежива природа на региона, включени в сбирките: безгръбначни фосили, висши растения, насекоми, риби, земноводни, влечуги, птици и бозайници. Експозицията е разработена на екологичен принцип на площ от 1 000 кв. м.

2). ”Музей на Възраждането и пантеон на Г.С.Раковски” (фиг.2) : В музея на Възраждането посетителят може да се запознае с живота и творчеството на много видни възрожденци: Георги Стойков Раковски, Неофит Бозвели, д-р Петър Берон, Софроний Врачански, Гаврил Кръстевич, Алеко Богороди и много други. Експозицията има 4 раздела: Будители, Просветители, Бунтовници и Революционери. Онагледяват се живота и делото на повече от 200 национални герои от региона. Тук се намират и тленните останки на Г.С.Раковски – патриарха на националната революция, положени в мраморен саркофаг, покрит с бронзово знаме с надпис “Свобода или смърт”.

3).Архитектурно-етнографски комплекс “Етъра” (фиг.3) : Вече 40 години архитектурно-етнографският музей на открито “Етъра” посреща радушно своите гости, предлагайки им едно незабравимо пътуване назад във времето. Музеят е разположен на 8 км. южно от старопланинския град Габрово. Заема площ от 7 ха и включва 50 обекта -- технически съоръжения на вода, разположени по бързоструйната планинска река Сивек, къщи със занаятчийски работилници и други. Всички те разкриват архитектурата, бита и стопанското минало на Габрово и Габровския край през Възраждането -- втората половина на XVIII и XIX век. По време на различните празници през годината “Етъра” организира за своите гости и възстановки на обичаи и обреди, както и позабравени дейности, свързани с бита на местното население. Пред посетителите оживява пране на вълна на реката, разчепкване с ръце, предене с хурка и вретено, боядисване с растителни бои на двора, тъкане на домашен хоризонтален стан и пр. Тук може да се наблюдава също замесването на хляб и изпичането му в пещ на дървени въглища, квасене на кисело мляко, биене на масло, опушване на сливи, варене на боб в гърне, приготвяне на мармалад и пр. По това време комплексът е огласян и от кръшната музика на фолклорни състави от цялата страна. За гостите са предвидени и други атракции.

4).Национален музей на образованието – Габрово (фиг.4) : През IX век България първа от европейските държави създава своя църква, училище и книжнина, съхранява и доразвива възрожденските традиции в образователното дело. Априловското училище е първото българско светско училище, създадено през 1835 год. В него са получили образованието си видни българи като Алеко Константинов, Емануил Манолов и др. То запазва националния си облик и демократична същност през периода на Възраждането до наши дни. Днес в сградата се помещава Националният музей на образованието. Музеят е създаден на 1 I 1973 г. и е разположен в източната част на историческата сграда на Априловската гимназия. Пред нея гордо се извисява паметникът на щедрия габровски търговец Васил Априлов, дарил средствата за построяването на училището. Музеят е създаден да издирва, събира, проучва и опазва писмени и веществени паметници на българското образование. В него функционират фотолаборатория, аудиовизуално студио, видеозала, които пресъздават развитието на образованието от епохата на Възраждането до наши дни.

5).Национален паметник на свободата “Шипка” (фиг.5) : Израснал сякаш от скалната гръд на планината, на връх Шипка се издига Паметникът на свободата. Той е построен с волните пожертвования на българския народ по проект на арх. Атанас Донков и скулптора на Александър Андреев. Открит е тържествено през 1934 г. До паметника висок 31.5 метра водят 894 стъпала. Над централния вход гордо стои бронзов лъв – символ на българската държавност. На останалите три страни са изписани имената на Шипка, Шейново и Стара Загора – бойните полета. В приземния етаж, под мраморен саркофаг се съхраняват костите на загиналите в битката за прохода герои. Експозицията, разположена по останалите 7 етажа на паметника, разказва за героизма на руските воини и българските опълченци по време на петмесечната отбрана на Шипка. Тя включва богата колекция от ордени и медали, снимков и документален материал, оръжие. Там се намира копие на Самарското знаме. От последната площадка се открива панорамен изглед към възстановените детайли на бойното поле, паметниците и братските могили, запазили спомена за подвига и саможертвата на героите.

6).Храм-паметник “Рождество – Христово” (фиг.6) : Първият най-забележителен, красив и впечатляващ паметник на българо- руската дружба в България е Шипченският манастир. Той е създаден в знак на възпоменание и възхвала на православните руски войни и български опълченци отдали живота си за свободата на България през Освободителната война. Храмът-паметник "Рождество Христово" – известен още като Шипченския манастир се намира в южното подножие на Шипченската планина, в северозападните покрайнини на гр. Шипка, на 12 километра северозападно от гр. Казанлък. Манастирът е построен в периода 1885-1902 г. в памет на загиналите руски войни и български опълченци в Освободителната за България руско-турска война (1877-1878 г.). Повече от 450 паметници са построени в цялата страна, като израз на благодарност към освободителите, в памет на загиналите руски войници, офицери и български доброволци (опълченци), но Шипченският манастир е най-големият и най-красивият.

7).Национален музей “Васил Левски” (фиг.7) :  В тази къща на 18 юли 1837 година се ражда Васил Левски. Тук той израства и се развива като талантлив организатор на борбите на народа за свобода и независимост и основател на първата и най-голяма организация в историята на Българското освободително движение. Къщата на Васил Левски е реставрирана в оригиналния си вид през 1933 година, благодарение на обществената инициатива и ентусиазма на гражданите на Карлово, роднините на Левски, Карловското сдружение и Национален комитет "Васил Левски" град София. Къщата е отворена като музей през 1937 година и скоро се превръща в един от най-често посещаваните мемориални комплекси в България. Днес къщата-музей включва мемориална изложба – родната къща на Апостола на българската свобода Васил Левски, и зала, разказваща за неговата дейност и жизнен път. Основната колекция във фондовете се състои от сбирка от фотокопия, документи и други свидетелства, свързани с живота на Левски и приноса му в борбата за свобода на българския народ. Има художествена сбирка и фотодокументална изложба. Музей Васил Левски разполага с видеозала с 25 места и щанд за книги и сувенири. Предлага научнопопулярни, публицистични и художествени филми за Васил Левски и екскурзоводски беседи. До дома на Апостола е мемориалният параклис "Вси български светии", в който се съхраняват косите му.

8).Паметник на Васил Левски (фиг.8) : Внушителният паметник на Васил Левски, издигнат през 1903-1907 година от Марин Василев, се намира в центъра на Стария град, близо до църквата "Свети Никола". Скулпторът е изобразил Апостола на Свободата Васил Левски в цял ръст, с револвер в ръка. До Левски е застанал ревящ лъв, олицетворение на разбунтувалия се български народ срещу турския поробител. Релефът в най-ниската част на монумента съдържа имената на жителите на Карлово, дали своя живот в името на българската свобода.

9).Къща-музей  “Чудомир”(фиг.9) : На 27 май 1969 г. домът на Чудомир е обявен за музей, а на 13 април 1979 г. е открит комплексът от експозиция за жизнения и творческия път на писателя художник и картинна галерия. Документално-художествената експозиция в пристроената сграда съдържа оригинални ръкописи и лични документи, фотоси и факсимилета, предмети и вещи с водещи текстове и оценки на български писатели, художници и изкуствоведи. Картинната галерия ни среща с неповторимите образи, населили Чудомировия свят. В камерната зала на музея се уреждат гостуващи изложби, организират се литературни срещи, рецитали, прожекции на филми, посветени на изтъкнати български майстори на художественото слово и изобразителното изкуство. Излагат се и картини на Мара Чорбаджийска -- съпругата на Чудомир, един изключително обаятелен човек, талантлив художник и добър педагог, достоен спътник на чародееца на словото и баграта.

10).Казанлъшката гробница и долината на тракисйките царе (фиг. 10,11)   Казанлъшката гробница е едно много важно тракийско наследсво запазено в наши дни. Състои се от малко коридорче, правоъгълното преддверие и купола. Експонатите са глинените и позлатените съдове и бронзови монети с лика на одриския владетел Севт 3. Гробницата е с изключителна за времето си архитектура, а с добре съхранени древният стенопис – в коридор, преддверие и централното сводеста стая. Поредиците от орнаментите в коридора е много интересна. Основната тема са сцените от война по времето на тракийските царе. Общият брой тракийски гробници в България, са около сто, като част от тях са ограбени или не възстановени. В Казанлъшката долина са дванайсет, оттук идва и прозвището Долина на тракийските царе. По време на живота се по българските земи траките са оставили богато наследство състоящо се от могили и могилни некрополи, обхващаш бита и духовният им живот. Част от комплекса могили е Голямата косматка, Малката косматка, Грифоните, Оструша, Крън едно и две, Хелвеция, Голяма Арсеналка, Шушманец. През лято 2005, след сериозни проучвания на картини от региона (посещения на галериите в Истанбул) доцент Китов стига до заключение, че привидно- заблуждаващите разкопки ( в повечето могили признаци за ограбването им) на Голямата косматка всъщност са така от векове назад. Използвайки значителна техника, той открива на скъпият експонат на планетата- маската на тракийския цар Терес, след което продължава и при другите могили- водеща посока е язовир Копринка, за който се предполага, че на дъното му е погребана древната столица на Севт 3. Гробниците за отворени за посетители, има и проспекти за по-подробна информация. Казанлъшка гробница е културнa и историческа забележителност в България, включена в списъка на Юнеско.

11).Розовата долина (фиг.12) : Розовата долина е област в България, намираща се южно от Стара планина, между нея и източната част на долна Средна гора на юг. Състои се от две речни долини -- тази на Стряма на запад и на Тунджа на изток или Карловското и Казанлъшкото поле. Долината е известна с отглеждането на рози с промишлена цел и е един от символите на България. Там от векове се култивира розата Rosa damascena, от която чрез дестилация и други процеси се получава розово масло, което намира широко приложение във фармацията, парфюмерията и др. В България се произвеждат 70% от розовото масло в света, което прави страната най-големият производител на розово масло. Приблизително от средата на май до средата на юни розовите полета се изпълват с живот. Натежали от росата, малките нежнорозови цветчета се разтварят рано сутрин, почти по тъмно. Те живеят само един ден – ароматното им сърце може да се превърне в масло само ако бъдат откъснати до 10-11 часа сутринта. За брането им има установена традиция – те се хващат с три пръста, като берачите повдигат леко цветчето нагоре, преди да го пречупят.

3. Заключение:
Нашата родина притежава богата история и култура, която представлява смесица от бита и живота на десетки племена и народи. С тази екскурзия вие получавате възможноста да се докоснете до исторически, културни и археологически паметници, както и да вникнете дълбоко в епохата на Възраждането и да се запознаете детайлно с живота на едни от най-великите българи. Традициите, и обичаите на българина  са широко застъпени в екскурзията, което вие  получавате. Горещо ви препоръчваме да не се замисляте и заедно с нас да навлезете в дебрите на българската история и култура.

Хареса ли ви публикацията курсова работа за по екскурзоводство ?

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +4 (from 4 votes)
Примерна курсова работа по екскурзоводство, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *