Отново спряха Замунда и Арена

Днес сутринта получих информация, че са спрени Замунда и Арена -- отново.

Аренабг работи, а на Замунда работят всички страници с изключение на http://zamunda.net/browse.php . Този път мисля, че нещата са доста по- сериозни от предния опит на ГДБОП за спиране на тракерите.

Ето и повече информация от "Информационна Агенция Блиц" предоставена на 22 януари 2011, 02:36 ч. :

Потребителите се пренасочват към швейцарски линк, който отново ги връща на българския неработещ адрес

Нощна акция на ГДБОП скова безплатните сървъри "Замунда" и "Арена". Случката се разигра малко след 12 часа. Недоволни потребители моментално напълниха форумите с негативни изказвания.

Причината за удара – сървърите и на двата сайта са разположени извън България. Според оперативна информация машините с противозаконно съдържание на филми, музика и игри са локализирани в три държави, като две от тях са в Централна Европа, а една – в северната част на континента.

Сайтът на "Замунда" е абсолютно парализиран.

Все пак от „Арена” бяха подготвени за акцията донякъде. „За пореден път виртуалното общество за свободно споделяне на информация е заплашено с репресии. Инициатор на това е тайна работна група наречена “Съвет за защита на интелектуалната собственост”. Формално тази организация изглежда като междуведомствен орган, но на неговите заседания са канени и присъстват предимно представители на т.нар. „правоносители“. Случайно или не, но целите, които Съвета си поставя, съвпадат напълно с интересите на тези организации. В Съвета не участва нито един представител на гражданското общество. Съставена е на принципа „роднина, полицай, роднина полицай”. Още в първата точка на програмата лъсват наглите им намерения за: „преодоляване на правните последици от промените на чл. 251, ЗЕС от м.февруари 2009 г.“ Тук става въпрос за т.нар. Закон за подслушването на Интернет. Този, който позволява събирането и предаването на данни за цялата ви интернет активност за година назад. Що за организация би си поставила за цел да преодолее последици от закон? Факт е, че част от преодоляването на Закона е вече реалност чрез промените от март 2010 г. Напредват наистина, но е така защото действат тайно и подмолно. По сега действащия ЗАПСП всеки гражданин има право свободно да копира мултимедийно съдържание върху носител и като компенсация за авторите се отчислява сума от цената на празния носител върху който тази информация е записана и още процент от сумата на записващото устройство. Тези права се уредени в чл. 25 от ЗАПСП”, пише в изявление на сайта.

Потребителят, който се опита да влезе в сайтовете "Замунда" и "Арена", бива пренасочван към швейцарски страници, които пък от своя страна го връщат на българските адреси, които всъщност са неработещите затворени линкове.

„Обаче! Нито името ArenaBG.com, нито хостинг сървърите, нито IP адресите са това, без което не можем или ще ни спре. Ще се откажем от тях ако ни принудят по законен начин. Друго е неизкоренимо и не може да бъде задържано, претърсвано и изземвано, съдено и осъждано и това е вярата на обществото от над 1 500 000 наши потребители в идеята за свободно споделяне на информация. Преди години в градинката пред Кристал едни дисиденти ядоха бой от милицията. Е… просто смениха градинката.

И така господа от тайния съвет. Ако искате името ни -- имате го. Ще се прекръстим веднага. И така хем вълка сит, хем агнето цяло. Вие ще сте спокойни че на сайта ArenaBG.com ще пише че е спрян, а ние всичките 1 500 000 потребители ще се преместим на друг домейн. Те поне няма как да свършат. Ако искате хостингът ни, вземете и него. И хостингите няма да свършат скоро. Ако поискате, и следващия ни домейн или хостинг, и тях ще ви дадем. И така нататък. За да спечелите тази битка, ще трябва да поискате душите ни. Не ги искайте, защото няма да ви ги дадем”, казват в заключение от "Арена".

Както БЛИЦ писа се навръх Нова година се подготвяше безпрецедентна мащабна международна полицейска акция, с която да се ударят двата най-големи пиратски сайта у нас.

В операцията бяха включени и Интерпол. Тогава стана ясно, че спецакцията ще бъде проведена най-късно до края на януари.

През декември на централната страница на най-големия тракер у нас "Арена" се  беше появило и съобщение, в което се намекваше за предстоящите събития.

"Скъпи приятели, за пореден път нашия сайт е застрашен. Голяма е вероятността в скоро време да бъде проведена поредната атака срещу нас. Ние сме готови и този път да отстояваме правото на всекиго за свободно споделяне на информацията.

Не се учудвайте, ако някой ден сайтът "Арена" не се зареди. Нека това не ви притеснява. Въпрос на дни или дори часове е да "изгреем" отново. От нова дестинация, или ако се наложи, с ново име. И така толкова пъти, колкото се налага. За да ни има!" пише в "Арена".

Другият тракер – "Замунда", който се води собственост на арабин, запазва мълчание. Още в края на април тази година шефът на сектор ”Компютърни престъпления” в ГДБОП Явор Колев каза, че двата сайта ще бъдат затворени.

Според специалисти два са начините, по които службите могат да дръпнат шалтера на торентите. Единият е да бъдат физически иззети сървърите им. Този вариант обаче би имал краткотраен ефект. Сайтовете поддържат резервни копия на цялото си съдържание и е въпрос на няколко часа да заработят отново от друга държава.

Другият по-драстичен метод е директно да бъде отрязан достъпът до адресите им, завършващи на com и net. Този номер беше приложен и върху скандалния сайт "Уикилийкс". Домейнът им в org беше отнет от доставчика на услуги в САЩ, като оправданието беше заради нарушения от страна на Джулиан Асандж и неговите последователи.

Източник: Блиц


VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Отново спряха Замунда и Арена, 5.0 out of 5 based on 1 rating

4 thoughts on “Отново спряха Замунда и Арена”

 1. Имаше време когато ходехме с хардовете по приятелите за да видим какви нови филми имат и ние да им дадем от нашите, че и игри или музика, ако се наложи ще тръгнем пак така но няма как да ме спрат да го правя, освен ако…… заплатата ми не стане 2000 лв най-малко и не ме бърка особено че съм дал 5-10 за един филм във видеотеката или направо в интернет и без това нямам време да гледам непрекъснато така че надали ще вляза вътре ако си платя 5-6 филма и може би някоя игра, но с тия 500 лв на месец няма как да стане.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +1 (from 1 vote)
 2. страхотни коментари пише те мом4ета

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 3. Изглежда,че отново спряха Замунда и Арена!!!Ако чуете нещо ,пишете!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 4. Какво виждаме, Zamunda и ArenaBG са все още на лице, но въпреки това атаките срещу тях продължават и по-лошото, се готвят!
  Глупавото в цялата история, че "Законът" нарушава гражданските ни права за да си угоди!
  Та нали това, беше идеята за създаването на торентите, като цяло -- отдалечено споделяне на информация и след като със закон забраниха качването в интернет от неуторизирани на мултимедия с авторско право започнахме да ги използваме масово.
  И ние какво направихме … спазихме закона, като започнахме да използваме "програмката" на Брам Коен и сега файловете ги сваляме от компютрите на останалите , които са ни ги предоставили.
  Според мен забраната за торент тракерите е еквивалент на това да ти забранят да говориш, да споделяш …
  Какво друго мога да кажа!?
  Кумунизмът падна -- Демокрация е новото му име!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *