2029 година и какво знаем за нея :)

Забелязал ли е някой, че във филмите "Терминатор" и "Планетата на маймуните" бъдещите действия се развиват през 2029 година. Нима това е случайност ? Не мисля :) Реших да поразровя малко каква информация има за тази година. Открих малко информация като събития които може да се случат през 2029 година и филми при които действието се развива през 2029 година.

Бъдещи събития които може да се случат през 2029 година:

1. Астероидът Апофис ще удари Земята през 2029 година

Астероидът MN4, познат още под наименованието Апофис, е най-опасният космически обект на това столетие, твърдят руски и американски учени във в."Комсомольская правда". Те изчислиха, че е възможно на 13.04.2029 г. той да се сблъска със Земята.

Апофис бе открит през юни 2004 година от Стийв Чесли, астрофизик от НАСА, който предупреди: обектът е много опасен, изчислих траекторията му, тя се пресича със земната.

Руски и американски учени установиха, че MN4 е скала с диаметър около 320 м, която 2 пъти годишно пресича орбитата на нашата планета. Според тях Чесли не е съвсем прав: на 13.04.2029 г. астероидът надали ще се блъсне в Земята, той само ще прелети в опасна близост до нея, пресичайки орбитите на доста изкуствени спътници. На нощното небе ще се наблюдава с невъоръжено око като голяма, бързо движеща се звезда.

Френски, канадски и австралийски астрофизици обаче смятат, че Чесли е прав: резултатът от много опасното сближаване между MN4 и планетата ни наистина ще е катастрофален. Според тях земното гравитационно поле навярно ще отклони Апофис от орбитата му и ще го стовари върху Земята. Ужасният сблъсък може да е през 2035, 2036 или 2037 година. Изчисленията показват, че астероидът ще падне в Северното полукълбо и всичко в радиус 40 км ще бъде разрушено.

Как да избегнем страхотния катаклизъм? Европейската космическа агенция проектира да изстреля към Апофис 3 сонди, които ще кацнат на повърхността му и ще изпращат на наземен център данни за движението му. Руски учени разработват грандиозен проект, според който автоматичен космически кораб трябва да доближи астероида и в определен момент да изстреля бомба, която да унищожи нашественика. Американски инженери пък лансират доста оригинална идея: да се изстреля космически кораб с тегло 20-30 т, който да се приближи до астероида. Гравитационното поле на свръх-тежкия земен пратеник би отклонило Апофис и така би предотвратило катастрофата.
Източник: www.novinar.net

2. Изкуствен интелект? Скоро, до 2029 г.

Машините ще достигнат човешкия интелект до 2029 г., предрича водещ американски изобретател, цитиран от BBC.

Човечеството е прага на изобретения, които ще позволят „наноботи“ да бъдат имплантирани в човешкия мозък, за да станат хората по-интелигентни, заяви инженерът Рей Кърцвейл.

Машини и хора вероятно ще станат едно цяло чрез импланти в тялото, които да подобрят интелигентността и здравето.

Това е част от нашата цивилизация“ -- каза той. -- Машините вече извършват стотици човешки дейности в различни сфери“, добави Кърцвейл.

Ще имаме интелигентни наноботи в мозъците си, които директно ще комуникират с биологичните ни неврони“, заяви ученият. Те ще ни направят по-умни, ще помним по-добре и ще влизаме във виртуалната реалност чрез собствената си нервна система.

Кърцвейл е един от 18-те влиятелни учени, избрани да определят великите технологични предизвикателства, изправени пред човечеството през XXI век от Националната инженерна академия на САЩ.
Източник: www.dnes.bg

Филми при които действието се развива през 2029 година

1. Терминатор

Режисьор : Джеймс Камерън
В ролите : Арнолд Шварценегер, Пол Уинфийлд, Ланс Хенриксен,Бил Пакстън, Майкъл Бийн
Държава : САЩ, Великобритания
Година : 1984
Времетраене : 108 минути
Резюме : Арнолд Шварценегер е невероятен в ролята на свирепа и безпощадна машина за убиване, застрашаваща бъдещето на човечеството. Режисьорът Джеймс Камерън ни поднася това “гениално замислено и дръзко приключение” (Boxoffice), което нажежава атмосферата и няма да ви остави да си поемете въздух. През 2029 г. гигантски суперкомпютри властват над планетата, твърдо решени да заличат човешкия вид. За да унищожат бъдещето на хората, променяйки миналото, те изпращат назад във времето един непобедим киборг – Терминатор. Неговата мисия е да убие Сара Конър – жената, чийто нероден син ще се превърне в единствената надежда за оцеляване на човечеството.

2. Планетата на маймуните

Режисьор : Тим Бъртън
В ролите : Марк Уолбърг, Тим Рот, Хелена Бонъм Картър, Майкъл Кларк Дънкан, Пол Джиамати, Естела Уорън, Кари-Хироюки Тагава, Дейвид Уорнър, Крис Кристофърсън и други
Държава : САЩ
Година : 2001
Времетраене : 120 минути
Резюме : Годината е 2029. Мисиите на междузвездното разузнаване на станцията ОБЕРОН се изпълняват от шимпанзета-пилоти. В една от тези мисии, шимпанзето изгубва връзката и изчезва от радара. Безстрашният астронавт Лео Дейвидсън тръгва да го спасява, но след авария се приземява в джунглата на планета, която напомня Земята.

За удивление на Лео, странната планета се обитава от говорещи маймуни и примитивни хора. Той попада в плен на маймуните, но успява да избяга и организира група бунтовници от хора и маймуни, защитаващи човешката кауза.Докато се опитват да установят контакт с ОБЕРОН, едно невероятно откритие променя всичко. Въоръжен с новата информация, Лео се изправя срещу тираничните маймуни. Резултатът… дръзко приключение, изпълнено с изумителна визуална пищност и великолепни актьорски изпълнения.

3. Последний день планеты: 2029

Година : 2009
Жанр : Документален
Държава : Русия
Времетраене : 20 мин.
Сюжет: 13 април 2029 година, петък. Този ден може да стане съдбоносен за цялата планета Земя. В 04:36 ч. по Гринуич астероидът Апофис, с маса 50 млн. тона ще пресече орбитата на Луната и ще се втурне към Земята със скорост 45 000 км/час. По мощност ударът на този астероид ще надвишава 65 000 пъти мощността на атомната бомба, хвърлена на Хирошима

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
2029 година и какво знаем за нея :), 5.0 out of 5 based on 1 rating

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *