Prestashop- Order | Fatal error: Allowed memory size of XX bytes exhausted

prestashopСистемата е prestashop и проблема е, че когато се направи поръчка (order) излиза бял екран (blank page). След debug(показване на грешките) се видя следното:


Fatal error:  Allowed memory size of 268435456 bytes exhausted (tried to allocate 32 bytes) in /home/arogans/public_html/classes/CartRule.php on line 263

Fatal error: Allowed memory size of 536870912 bytes exhausted (tried to allocate 89 bytes) in /home/arogans/public_html/classes/db/DbPDO.php on line 101

Проблема очевидно е, че се ползва повече memory_limit от колкото е позволено. В този момент е позволено да се ползва 512 MB което не е никак малко.

Разгледах за решения от други колеги, но решението беше да се увеличи на повече. Пример: Имаме разрешен 128 MB memory_limit и за да решим проблема трябва да го увеличим на 256MB . До кога с това "решение" … ? Както и да е за мен това не е решение, а по- скоро задълбочаване на проблема.

Както и да е понеже не съм разцъквал особено prestashop направих следното(Изчистих следните таблици, че всяка таблица имаше няколко милиона реда):

truncate ps_connections;
truncate ps_connections_page;
truncate ps_connections_source;
truncate ps_guest;
truncate ps_pagenotfound;
truncate ps_page_viewed;
truncate ps_referrer_cache;
truncate ps_date_range;

Проблема не се оправи :), но все пак се оптимизира сайта и работи далеч по- бързо от преди;

Проблема се оказа в следното: В таблицата където са описани ваучерите имаше изкл. голям брой редове(автоматично се генерират от фейсбук приложение което явно е прекалило с броя ). За да се реши проблема тествах да премахна първо неактивните ваучери т.е. изтеклите:

delete FROM ps_cart_rule WHERE date_to < NOW();

, но това не помогна. За целта премахнах всички ваучери:

truncate ps_cart_rule;

Вярно е, че ваучерите ги няма, но всичко си работи. Сега ще се генерират наново НЕОБХОДИМИЯ БРОЙ ВАУЧЕРИ и всичко ще си е наред 🙂

PS: Не препоръчвам употребата на готови системи, но няма как те също имат предимстава… макар и не толкова колкото custom системите.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Prestashop- Order | Fatal error: Allowed memory size of XX bytes exhausted, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *